In dit artikel leg ik je uit hoe ingegroeide teennagels ontstaan, hoe je dit kan voorkomen en hoe een ingegroeide teennagel behandeld kan worden.
Een ingegroeide teennagel komt meest voor aan de grote teen. Bij een ingegroeide teennagel groeit het uiteinde van de teennagel in het nagelbed. De zijkanten van de nagel worden sterker gebogen en drukken op de onderliggende huid. De huid raakt geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Er ontstaat dan een rode, warme en pijnlijke zwelling naast de nagel. Als de teennagel in de huid groeit kan de huid beschadigd worden, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Bij langdurige ingegroeide teennagels kan er wild vlees ontstaan en kan het gaan etteren. In sommige gevallen groeit de huid over een deel van de nagel heen.
Nagels moeten geknipt worden, anders gaan ze voor problemen zorgen in de schoenen. Zonder nagels te knippen kunnen de nagels in de knel komen te zitten en verkeerd gaan groeien. Door druk op de nagels kan de teennagel gaan ingroeien.
Om ingegroeide teennagels te voorkomen is het belangrijk om de teennagels te onderhouden door ze regelmatig te knippen en te vijlen. Zorg ervoor dat de teennagels niet te kort en niet rond afgeknipt worden. Ook is het belangrijk om te zorgen voor goed schoeisel en op schoenen met een juiste maat te lopen. Lopen op te kleine schoenen gaat uiteraard zorgen voor problemen. Zweetvoeten hebben een verhoogd risico op ingegroeide teennagels. Zorg er dan ook voor dat je schoenen loopt die goed kunnen ademen. Als je last begint te krijgen van irritatie rondom de teennagels dan is het verstandig om niet te peuteren aan de nagels en huis rondom de irritatie. Dit zal de klachten verergeren en het kan ervoor zorgen dat het verder gaat ontsteken. Bij sommige mensen groeit de nagel vanzelf krom en is er weinig te doen om het ingroeien te voorkomen.
Het is niet aan te raden om een voetenbad te nemen of om uw voeten een verband te geven.
In het beginstadium van een ingegroeide teennagel kan een pedicure de nagel behandelen door een beugeltje, watje of een rubberen gootje onder de nagel te zetten en de nagel op de juiste manier knippen. In sommige gevallen wanneer er een ontsteking is ontstaan zal de pedicure je doorverwijzen naar een huisarts om het te laten opereren. Blijf dus niet te lang doorlopen met een ingegroeide teennagel. Het advies bij beginnende klachten is om zo snel mogelijk een pedicure te bezoeken om erger en eventuele ontstekingen te voorkomen.