Belos Pés pedicure
Wellness voor jouw voeten!

Kalknagels behandelen

Wat zijn kalknagels precies, en hoe kun je deze voorkomen? Kalknagels zijn heel vervelend, maar behoren tot de meest voorkomende voetaandoening, dus heb jij kalknagels, dan ben je zeker niet de enige die er last van heeft. Wanneer je kalknagels hebt wil je er zo snel mogelijk vanaf, maar wat kun je dan het beste doen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Hoe herken ik een kalknagel

·        De nagel is wat gelig, groen of bruin van kleur of ziet er dof uit

·        De nagel is wat dikker dan andere nagels

·        Er hopen zich schilfers en vuil op onder de nagel

·        Wanneer je de nagel knipt, is deze wat brokkelig

·        De nagel is te hard om überhaupt te kunnen knippen met een nagelschaar

·        Vervorming van de nagel

·        De nagel groeit langzamer als de overige nagels

·        Pijn bij het dragen van schoenen, lang staan en lopen

Herken je bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat je een kalknagel hebt. Kalknagels (ook wel schimmelnagels genoemd) komen niet alleen voor op de teennagels, maar af en toe ook op vingernagels. Twijfel je nog, maak dan een afspraak met je pedicure.

Hoe kom ik aan een kalknagel?

Een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie welke voorkomt in onze leefomgeving. Dus ook thuis, in de tuin, bij dieren en zelfs op ons voedsel. Soms komt de schimmel op ons lichaam terecht door contact met huidschilfers van een persoon welke besmet is. Denk dan bijvoorbeeld aan een badmat in de badkamer, douches in een zwembad of een omkleedruimte van sportcentra. In elk geval in ruimtes waar mensen met blote voeten lopen. Maar een kalknagel kan ook ontstaan door schoenen die te strak zitten, door bepaald werk of door het sporten. Voornamelijk vochtigheid biedt het ontstaan van schimmels de kans. Ook een verminderde weerstand kan er toe leiden. In de meeste gevallen begint een kalknagel bij een infectie aan de rand van de nagel. Vanuit die rand verspreidt de schimmel zich over de gehele nagel. Je zult dan vaak eerst een wit of gelig vlekje op de nagel zien. 

Hoe kan ik een kalknagel voorkomen?

Het meest belangrijk is om de schimmel geen kans te geven. Dat begint bij een goede verzorging van je voeten. Het is daarmee van belang dat je je voeten, en met name tussen je tenen, goed droog maakt na het douchen of zwemmen. Het dragen van droge, wollen of katoenen sokken kan helpen bij het voorkomen van kalknagels. Draag overigens altijd slippers in openbare kleedruimtes, zwembaden en douches. Als gezin gebruik je toch vaak dezelfde nagelschaar, maar dat is helemaal niet verstandig. Schaf daarom voor elk lid van het gezin apart een nagelschaar aan en schrijf met bijvoorbeeld een permanent marker de naam er op. Nog een laatste tip is om de voeten met een antibacteriële zeep te wassen om de zuurgraad op peil te houden. 

Kan ik een kalknagel zelf behandelen?

Bij de drogist zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar zoals crèmes, poeders en zalven. Als dit niet werkt, is het zelfs nog mogelijk om via de huisarts medicatie voorgeschreven te krijgen. Echter, is het niet heel verstandig om hier zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt het beste een afspraak maken bij je pedicure. Die kan vaststellen of het inderdaad om een kalknagel gaat, en passend advies geven. De pedicure kan een passend behandelplan voor je opstellen om zo snel mogelijk weer van je kalknagels af te komen. Houd er wel rekening mee dat deze behandeling wel eventjes kan duren voordat je echt verschil ziet want de schimmelinfectie zit onder de nagel en is dus van buitenaf lastig te bereiken. Wees er daarom snel bij, want als de infectie nog niet zo diep zit, is de kalknagel het makkelijkst te bestrijden. 

Wat gebeurt er als ik de nagel niet laat behandelen?

Een kalknagel niet laten behandelen is niet heel verstandig. De nagel zal eerst namelijk steeds dikker worden en dit kan behoorlijk gaan knellen in schoenen. Uiteindelijk kan de nagel van de teen of vinger loskomen, en ook dit is erg pijnlijk. Dat gaat namelijk stukje voor stukje, en niet in een keer. Wacht dus niet te lang en neem zo snel mogelijk contact op met de pedicure. 

Kan ik nog iets doen nadat mijn kalknagels verdwenen zijn?

Ben je eindelijk verlost van de vervelende kalknagels, dan is het goed om alle bovenstaande tips in acht te nemen om deze te voorkomen. Wat ook goed is om te doen, is schimmeldodend poeder in schoenen en sokken te strooien. Deze is gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Zo geef je namelijk de schimmel geen kans. 

E-mailen
Bellen
Map