Belos Pés pedicure
Wellness voor jouw voeten!

Heb jij ook last van wintervoeten?

Met de winter in aantocht krijgen veel mensen voetklachten zoals wintervoeten, koude voeten en het fenomeen van Raynaud. Dit zijn veel voorkomende klachten tijdens de wintermaanden en hebben puur te maken met de bloedcirculatie van het lichaam. Deze klachten veroorzaken stuk voor stuk koude voeten. Echter, het verloop kan bij ieder mens weer verschillen.

Koude voeten

Wanneer je koude voeten hebt, ontstaat dit door een verslechterde bloedtoevoer naar je voeten toe. Dit krijg je doordat je je bijvoorbeeld in een koude ruimte bevindt, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Zodra jouw lichaamstemperatuur daalt worden bloedvaten samengetrokken om zo min mogelijk warmte te verliezen maar hierdoor kan er minder bloed naar je voeten stromen. 

Wat zijn dan die andere oorzaken?

Doordat voeten minder bewegingsruimte krijgen door bijvoorbeeld knellende schoenen kan de bloedcirculatie ook minder goed zijn werk doen. Ook wanneer je stil zit werkt deze niet optimaal en kun je dus eerder last krijgen van koude voeten. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Roken; hierdoor ontstaat er een verstoring van de bloedcirculatie,
  • Hormonen; vrouwelijke hormonen hebben hier ook invloed op. Zo hebben vrouwen vaker last van koude voeten dan mannen,
  • Zweetvoeten; door het zweet worden je voeten kouder,
  • Ziekte; denk aan reuma en diabetes maar ook het fenomeen van Raynaud zorgen voor een verminderde doorbloeding.

Wat zijn nou wintervoeten?

Als je wintervoeten hebt, dan is er iets anders aan de hand. Ja, je voeten zijn dan ook koud want de vaten vernauwen. En zodra je lichaam weer warmer wordt stuurt deze weer bloed naar je voeten. Echter door die vernauwing kan dit bloed je tenen niet bereiken. Wat er dan gebeurd is dat het bloed zich gaat ophopen wat weer een paarse/rode zwelling oplevert die ook nog eens vreselijk kan jeuken. Dit zijn de symptomen:

  • Wanneer je voeten warmer worden merk je dat de klachten heftiger worden,
  • Rode/paarse verkleuring op de voeten,
  • Je voeten/tenen voelen branderig aan en jeuken.

Als je dit hebt, dan is dit ontzettend vervelend, maar gelukkig kun je de klachten wel iets verzachten door je voeten lekker te masseren of goede warme wollen sokken te dragen. Ook kun je wisselbaden nemen (eerst warm, en daarna koud enz.) Belos Pés Pedicure geeft je graag advies over voetmassages en voetbaden. Daarnaast helpt het om goed schoeisel te dragen. Bij voorkeur leren schoenen omdat deze meer warmte geven dan synthetische schoenen. Stoppen met roken wil ook nog wel eens helpen, maar wij begrijpen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. 

 

 

Fenomeen Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud stroomt er tijdelijk minder of helemaal geen bloed naar de tenen waardoor vaatkramp ontstaat. Deze kramp zorgt er voor dat de bloedvaten vernauwen wat een doods gevoel geeft. De tenen worden wit bij kou en na opwarming worden ze blauw/paars van kleur. Ook kunnen ze dan gaan tintelen en pijn doen. Zo’n aanval kan van vijf tot dertig minuten duren. Het fenomeen van Raynaud komt voor bij 15% van de vrouwen en maar 1% van de mannen. 

Primair en secundaire vorm

De primaire vorm is ook meteen de meest voorkomende vorm van Raynaud. De aanval treedt dan in beide voeten tegelijk op. Wanneer deze vorm voor je 20 e levensjaar ontstaat is de kans groot dan dit later vanzelf weer verdwijnt. Gelukkig kan ook deze aandoening geen kwam, maar vervelend is het wel. Bekende oorzaken kunnen zijn:

  • Koude omgeving,
  • Het aanraking van koude objecten,
  • Gevolg van uitwendige prikkels,
  • Trillingen van apparatuur bijvoorbeeld toetsen aanslaan van een piano of het typen, op een toetsenbord,
  • Gevolg van inwendige prikkels zoals angst, woede, schrikken, verdriet en opwinding.

Bij de secundaire vorm heb je te maken met onderliggende ziekten zoals Reuma, vaataandoeningen, medicatie (bètablokkers) of slagaderverkalking. Gelukkig zijn er ook tips om dergelijke klachten te voorkomen:

  • Vermijd stress
  • Kleed je warm aan
  • Niet roken
  • Vermijd een koude omgeving
  • Beweeg voldoende

Bij de secundaire vorm is het van belang dat de onderliggende aandoening wordt aangepakt. Ook medicatie kan een oplossing zijn, of het doorsnijden van de zenuw die vaatwandspieren laat verkrampen. Injecties kunnen deze zenuw eventueel ook uitschakelen. 

E-mailen
Bellen
Map