Belos Pés pedicure
Wellness voor jouw voeten!

Kloven behandelen 

Je hebt vast wel eens van kloven op je voeten gehoord, maar wat is het nou precies? En misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er weer vanaf en hoe kun je kloven voorkomen? Vraag je je dit ook af? Lees dan snel verder en bekijk de tips van Belos Pés Pedicure.

Wat zijn voetkloven?

Kloven  zijn eigenlijk scheuren of barsten in de huid van de voet. Ze komen meestal voor in gedeelten van de huid waar veel eelt is ontstaan, of in een droge huid zonder eelt. Deze scheuren of barsten zijn vaak vrij diep en zeer pijnlijk. Heb je last van pijnlijke kloven, dan doe je er goed aan om een afspraak te maken bij de pedicure. Ook zul je na de pedicure behandeling thuis voor een goede voetverzorging moeten zorgen. Uiteraard met het advies van de pedicure.

Doordat de randen van de kloven vaak hard en dik zijn is de huid onderin de kloof erg dun. Dat betekent dat de huid snel kan gaan bloeden. Kloven komen meestal voor op de rand van je hielen, onder de rand van je grote teen of onder de voorvoet. Ze ontstaan vaak op plekken waar veel druk op uitgeoefend wordt met de grond. Heb je scheuren of barsten tussen je tenen, dan zijn dit geen kloven maar fissuren. Dit gaat vaak gepaard met een schimmelinfectie tussen je tenen. 

Hoe ontstaan voetkloven?

Kloven komen zowel bij mannen als vrouwen voor, maar toch vaker bij vrouwen. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat vrouwen vaker in de zomer op open schoenen lopen. Hierdoor verliest de huid sneller vocht waardoor de huid eerder uitdroogt. Draag je sokken dan wordt je huid hier meer tegen beschermd. In de zomer ervaren mensen vaker eeltvorming aan de hielen. In de winter wordt de huid droger waardoor er kloven kunnen ontstaan.

Kloven ontstaan vaak bij overmatige druk op je voetzolen door bijvoorbeeld overgewicht of een afwijkende voetstand, maar ook bij een extreem droge huid en overmatige eeltvorming. Heb je een staand beroep, dan heb je meer kans op eeltvorming en kloven omdat er dan meer druk op de hielen komt. Je hielen dragen een heel groot deel van je lichaamsgewicht, hoe zwaarder je bent, hoe meer druk er op komt. Ook bij risicovoeten zoals bij diabetes mellitus kunnen kloven op de voeten ontstaan.

Heb je een droge huid, ga dan eens na of je te lang onder de douche staat of juist vaak een heel heet bad neemt. Hierdoor kan namelijk je huid uitdrogen. Een droge huid voelt vaak strak aan en beweegt niet meer soepel waardoor er sneller kloven kunnen ontstaan. Deze droge kloven genezen vaak moeilijker omdat de eelt-rand om de kloof het sluiten van de huid tegengaat.

Wat zijn de symptomen?

  • Een korte snee, verticale scheurtjes of barstjes in de huid van je voet.
  • Kloven zitten meestal op de voetzool of op de hiel.
  • Een kloof kan gaan bloeden en in sommige gevallen gaan ontsteken.
  • Wanneer de kloof diep is kan de huid open gaan staan.
  • Tijdens het lopen of bewegen kan de kloof pijnlijk zijn. 

Hoe kun je voetkloven voorkomen?

Allereerst is het belangrijk om niet te lang onder de douche te staan en geen heet bad te nemen. Goed schoeisel wat niet knelt is belangrijk en draag zo min mogelijk open schoenen. Ook regelmatig een bezoekje aan de pedicure helpt om voetkloven te voorkomen. Zij geeft je tips voor thuis om je voeten goed te verzorgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je je voeten dagelijks niet langer dan tien minuten wast. Doe dit overigens het liefst met een pH-neutrale zeep en lauw water en droog ze daarna goed af, met name tussen de tenen. Smeer je voeten naderhand lekker in met een voedende voeten crème. 

Behandeling tegen voetkloven

Als je last hebt van kloven kan de Beloes Pés Pedicure kan deze voor je behandelen door de harde randen van de kloven weg te halen. Deze randen werken de genezing van de zachte kwetsbare huid onderin de kloof namelijk tegen. Bij bloedende kloven zal de pedicure de wondjes behandelen en je advies mee geven voor thuis. Voor het maken van een afspraak kun je hier terecht. 


E-mailen
Bellen
Map